ARIKAN SONDAJ tarafından inşa edilecek olan derin su sondaj kuyusu projelerinde sondajın uygulanacağı saha firmamız mühendisleri tarafından incelenerek sahanın hidrojeolojik özellikleri tespit edilmektedir.
Saha için uygun olan jeolojik ve jeofizik etütler gerçekleştirilerek sondaj sahasının formasyon özelliklerinin belirlenmesi sağlanmaktadır.
Yapılan etütler sonucunda su alınabilecek formasyonlar tespit edilerek derin su sondaj kuyularının maksimum verimlilik amacı ile inşa edilmesi ARIKAN kalite ve tecrübesiyle gerçekleştirilmektedir.
Firmamız sahip olduğu engin tecrübesi ile geniş bir alana yayılmış olan etkin hizmetleri, deneyimli kadrosu ile su sondajı konusunda mühendislik hizmetleri ve diğer uygulamalarda uygun çözümler üretmektedir.
Yer Altı Suyu Sondajları:
Çeşitli amaçlar için yapılan su sondajlarının pek çok türü olmasına ragmen, genel olarak su sondajlarını üretim ve araştırma sondajları olarak iki gruba ayırabiliriz.
Üretim sondajlarının amacı, yeraltındaki suyu yeryüzeyine çıkarmaktır.
Araştırma sondajlarının amacı ise, yeraltında suyun olup olmadıgını, varsa özelliklerinin neler oldugunu, kabaca saptamaktır.
Sondajcılıkta amaca ulaşabilmek için jeolojinin bilinmesi gerekir.
Ayrıca su veren tabakaların özellikleri çok iyi belirlenmelidir.
Jeolojik bilgiler sayesinde açılacak kuyunun derinligi, çapı, kullanılacak sondaj yöntemleri (havalı,rotary-çamurlu) ve matkap cinsleri çok iyi bir şekilde belirlenebilecektir..
1-Zemin Ortamda Rotary-Çamurlu Su Sondajları
Gevşek ve akıcı zeminler olarak adlandırılan nebati toprak, kil, kum, çakıl tipi malzemeler sondaj sırasında dökülme ve çökme yapabildiklerinden dolayı bu tip malzemelerden oluşan zeminlerde rotary-çamurlu sondaj yöntemi uygulanmaktadır.
Bozuk formasyonlarda su sirkülasyonunun (dolaşım) sakıncalarını ortadan kaldırmak üzere sirkülasyon maddesine sudan fazla bir yogunluk ve viskozite ve ayrıca jel kuvveti saglamak üzere çeşitli katkı maddesi ilavesi ile meydana getirilen çamura “sondaj çamuru” denir.
Bu katkı maddelerinin suda uzunca bir süre süspansiyon halinde kalabilmeleri gereklidir.
Bunu saglamak üzere, kil ve bentonit cinsinden maddeler kullanılmaktadır.Yogunlugu ve viskoziteyi etkilemek üzere diger bazı maddeler de katılabilmektedir.
Kesici ve ögütücü bir matkabı döndürmek suretiyle zemin içinde kırılan parçalar sondaj çamuru vasıtası ile dışarı atılarak meydana gelen boşluk içersinde ilerlenilerek zemin delinir.
Makinanın pompası vasıtası ile havuzdan emilen su veya sondaj çamuru ,motordan aldıgı dönme hareketini matkaba ileten ve delme takımı (sondaj takımı) adı verilen, boruların içinden geçerek delme takımı ile kuyu cidarı arasındaki boşluktan yükselip zemine çıkar.
2.Kaya Ortamda Havalı Su Sondajları
Kalkerli ve bazı magmatik formasyonlarda fazlaca yarık ve çatlak bulunan hallerde sondaj dolaşım çamuru bu çatlaklardan kaçar ve normal dolaşım sağlanmaz.
Bu gibi hallerde çamurlu sondaj ekonomik olmayacağından basınçlı havalı sondaj kullanılır.
Havalı sondajlarda delinecek formasyon yıkılmaya müsait olmayacak,formasyon kil
gibi yapışkan maddeler içermeyecek ve formasyon içerisindeki nem veya su miktarı kesintilerin dışarı atılmasına engel olmayacaktır.
Havalı sondajlarda sondaj sıvısı yerine basınçlı hava kullanılır.
Çamur ve hava kullanabilecek şekilde dizayn edilen havalı su sondaj makinaları, rutubetsiz, kuru veya sirkülasyon temin edilemeyecek kadar çatlaklı kalker formasyonları için kullanışlıdır.
Yani temizleme işleminin hava ile yapıldığı bir döner sondaj yöntemidir.
Havalı sondaj yönteminde çamur pompasının yerine kompresör görev üstlenmiştir.